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Question:	 If my loan application has been 
submitted to my bank, yet I have not heard 
anything, was my application denied?

Answer:	 No. Your application may have 
been approved, and your bank is wait-
ing for funds from the Small Business 
Administration (“SBA”). Alternatively, your 
application was approved, yet the SBA 
is waiting for supplemental funds from 
Congress for distribution to qualified 
borrowers.

Question:	 Is the SBA still accepting and 
approving loans?

Answer:	 Yes. The SBA expects to receive 
supplemental funds following the pas-
sage of pending legislation this week. 
Once the pending legislation is signed by 
the President, pending loan applications 
and new loan applications will be consid-
ered in the order they are received.
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Frequently Asked Questions Regarding 
the Paycheck Protection Program

Question:	 If I have more than 500 employ-
ees, yet qualify as a small business under 
the Small Business Act, can I apply for a 
PPP loan?

Answer: 	 Yes. If a company has more than 
500 employees it can obtain a PPP loan if 
it (i) qualifies as a “small business concern” 
under Section 3 of the Small Business 
Act, (ii) meets the SBA’s “alternative size 
standard” as of March 27, 2020 (tangible 
net worth ≤ $15 Million, and average net 
income after federal taxes for the two 
prior years is ≤ $5 million), or (iii) has an 
NAICS code beginning with 72 (accom-
modation and food service companies).

Question:	 Does my company have to qual-
ify as an SBA “small business concern” 
before I can apply for a PPP loan.

Answer:	 No.

ClientUpdate

The Paycheck Protection Program (“PPP”), created under the CARES Act and signed into law on 
March 27, 2020, was such a success that all $349 billion allocated for qualified loans have been 
disbursed. Numerous banks report they submitted applications that remain pending. It appears 
likely that Congress and the White House will reach an agreement on a fourth stimulus bill this 
week, which will include an additional $250 billion for PPP loan program.

Below we list a number of questions and answers that have come up since the original PPP loan 
program started. Gesmer Updegrove continues to be available to help you with these and other 
questions related to the PPP, as well as other laws and regulations pertaining to the COVID-19 
pandemic.
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Question:	 How are “payroll costs” defined?

Answer:	 Payroll costs include all cash 
compensation paid to each employee. 
Non-cash benefits, such as contributions 
to a retirement plan, health insurance co-
payments and state and local taxes are 
not “payroll costs.” Independent contrac-
tors earning wages that are reported on 
Form 1099 are not treated as employees 
for purposes of calculating payroll costs.  
Independent contractors must apply for a 
separate PPP loan or seek compensation 
through newly-expanded state unem-
ployment programs.

Question:	 If some of my employees are 
hired through a Professional Employer 
Organization (“PEO”) do they qualify as 
a “payroll cost” for a PPP loan, and loan 
forgiveness?

Answer:	 Yes. Keep detailed records on 
the amounts paid to each PEO employee, 
and notify the PEO provider that your 
PEO employee is covered by your PPP 
loan. The PEO provider cannot include 
your employee in its PPP loan application.

Question:	 Does the SBA use standard loan 
documents, or will my bank use its forms?

Answer:	 Your bank may use SBA’s form 
loan documents, or it may use its own 
documents. 	

Question:	 If I laid off employees, when do 
I need to hire them back under the PPP 
loan program?

Answer:	 Only qualified payroll costs will 
be used to calculate the loan amount that 
is forgiven. Timing of when you rehire fur-
loughed or laid-off employees, or hire new 
employees will affect your calculation of 

forgivable “payroll costs.” Any employee 
laid off or furloughed through April 26, 
2020, must be rehired by the business by 
June 30, 2020 to satisfy the loan forgive-
ness requirement.  Note that a “rehired” 
employee does not necessarily have to be 
the same individual as the one that was 
laid off; the PPP only considers headcount 
totals, not the individuals involved.

Question:	 If some employees quit, can I 
hire new employees to maximize the 
loan forgiveness benefits under the PPP 
program?

Answer:	 Yes.

Question:	 If PPP loan proceeds are forgiven, 
while the IRS will not tax the discharged 
debt as income, will my state tax the dis-
charged debt as income?

Answer:	 No.	

Question:	 If I am self-employed do I qualify 
for a PPP loan.

Answer:	 Yes. If you filed or will file Form 
1040 Schedule C for 2019, you qualify for 
a PPP loan.

Question:	 If I am partner in a partner-
ship do I need to file my own PPP loan 
application?

Answer:	 No. Under the PPP loan program 
a partner is not self-employed. Instead 
self-employment income of general active 
partners is reported as a “payroll cost” of 
the partnership, subject to the $100,000 
annual cap.

Question:	 What if I applied for and received 
more money than I need?

Answer:	 You may pre-pay all or part of a 
PPP loan, at any time, without penalty.
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Question:	 If I have more employees now 
than I did in 2019, and lay-off some during 
the 8 weeks after I receive the PPP loan, 
do I effect the amount of the loan that 
will be forgiven?

Answer:	 Up to 75% of the loan amount 
will be forgiven for eligible payroll costs. 
Calculation of the amount to be forgiven 
will depend on your payroll costs during 
the 8 week period following your receipt 
of the loan proceeds. The amount for-
given will be reduced if the number of 
employees or payroll costs during the 8 
week period fall more than 25% of total 
payroll costs during the period.

Question: If I furloughed employees, can 
I wait until June to hire them back, to 
maximize the loan amount that will be 
forgiven?

Answer:	 Yes , so long as they are rehired 
by June 30. If you rehire furloughed 
employees or laid-off employees, or 
hire new employees, the payroll costs of 
the rehired/newly hired employees are 
included when you calculate total payroll 
costs for purposes of loan forgiveness. 

Question:	 If I use independent contractors, 
“gig” workers or sole proprietors how are 
they treated under the PPP loan program?

Answer:	 Amounts paid by a borrower to 
independent contractors, gig workers 
or sole proprietors are not eligible “pay-
roll costs” under the PPP loan program. 

Independent contractors, gig workers 
and sole proprietors may apply for their 
own PPP loans.

Question:	 Can I submit multiple loan appli-
cations with different banks?

Answer:	 No. Each borrower is entitled to 
only one PPP loan. 

Question: If I receive a PPP loan can I also 
take an Employee Retention Payroll Tax 
Credit?

Answer: 	 No. A business is entitled to 
receive a PPP loan or take and ERPT 
Credit, but not both. 

Question: If I receive a PPP loan can I 
defer payment of payroll taxes incurred 
between March 27, 2020 and December 
31, 2020?

Answer: 	 It depends. If part of your PPP 
loan is forgiven you cannot defer payroll 
taxes under the CARES Act. If none of 
your PPP loan is forgiven you can defer 
paying payroll taxes incurred between 
March 27th and December 31st in 2020.

The number of issues and questions that arise 
from the CARES Act and the PPP loan pro-
gram can be overwhelming. Additionally, the 
unique facts of your business and employees 
may not fit squarely within in the Questions 
above. If you have any follow-up questions or 
additional concerns please call or email Joe, 
Aaron or Sean.

This advisory is for information purposes only, and does not consti-

tute legal advice.  If you would like to discuss the impact of COVID-19 

on you or your business, please contact Joe Laferrera, Aaron Kriss, 

or Sean Gilligan at (617) 350-6800, or email them at joe.laferrera@

gesmer.com, aaron.kriss@gesmer.com, or sean.gilligan@gesmer.com.
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